Uncategorized

Seo Kriterleri

 

2023 Yılı güncellemesi geldi. Hiç bir yerde bulamayacağınız bizzat test ettiğim 120 Seo kriterini sizlerle paylaşıyorum. Bu kriterlerin içerisinde Google ve diğer arama motorları tarafından tavsiye edilen bilgilerin olmasının yanında kendi deneyimlerim ile elde ettiğim bilgiler ve tekniklerde bulunmaktadır. Sizde kendi kullandığınız seo tekniklerini bizimle paylaşabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.Kısa bir sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.

En Çok Kullandığım 120 Seo Kriteri

 

1- Domain ismi kısa olmalıdır.

Kısa domainleri seo açısından birden fazla avantajı vardır. Kısa url hazırlamanızı ve alt sayfalarınızda anahtar kelimelere daha fazla alan sağlamanızı sağlar. Ayrıca akılda kalıcılığı pozitif yönde etkilemektedir.

 

2- Domain İsminde Anahtar Kelime Geçmesi Avantaj Sağlar

Domain içerisinde anahtar kelimenin geçmesi size büyük avantaj sağlayacaktır. Ancak domainin jenerik olması kadar akılda kalıcı olması ve marka haline gelmesi de önemlidir. Bu yüzden anahtar kelime geçen markalar oluşturmanızı tavsiye ederim.

Doğru Örnek: Kirala360.com

Yanlış Örnek: pendikjeneratorkiralama.com

 

3- Domain Akılda Kalıcı Olmalıdır

Akılda kalıcı domainler kullanıcıların tekrar google aramaları yaparak sizin web sayfanızı ziyaret etmelerini kolaylaştıracaktır. Bu da google’da marka aranması miktarınızın artacağı anlamına gelir. Marka aranmasının artması ile  arama motoru otoriteniz de artacaktır.

 

4-Domain Uzantısının Seo’ya Doğrudan Alakası Yoktur.

Ancak .com Uzantısı Bazı İnsanlar Tarafından Daha Fazla Tıklanmakta ve Tıklanma Oranını Attırmaktadır. Tıklanma sayısından bahsetmiyorum. Ancak tıklanma oranınızın artması size pozitif etki sağlarken düşmesi negatif sonuçlar doğuracaktır.

 

5- Hosting/Server Hızlı Olacak

Kullandığınız sunucuların hızı seo açısından oldukça önemlidir. Çünkü seo’nun en önemli teme kriterlerinden birisi kullanıcı deneyimidir. Hız kullanıcı deneyimi için en önemli faktörlerden biridir. Hızlı bir web sayfası hızlı ve optimize edilmiş bir server ile başlar.

 

6- CDN ve Cloud Serverları Özellikle Uluslararası Projelerde Hız Avantajı Sağlar

CDN ve Cloud serverlar bir çok merkez üzerinden çalışan sunuculardır. Bu sunucular web sayfanızın dünya üzerinde her lokasyonda stabil bir hız ile çalışmasını sağlamaktadır. Özellikle uluslararası projelerde kesinlikle bu tip sunucular ve hizmetler kullanılmalıdır.

 

7- SSL Olacak ve SSL Olmayan Sayfalar Redirect Olarak Yönlendirilecek

SSL arama motorlarının ve reklamların kalitesini arttıran bir faktördür. Bu yüzden her sayfadan ssl yönlendirilmesi yapılmalıdır. SSL yapılması kadar http ile çalışan sayfalarında https e yönlendirilmesi gerekmektedir.

Örnek SSL URL : https://www.cagrigungor.com

Örnek SSL Olmayan Url : http://www.cagrigungor.com

 

 

8- Title Sıralamayı Etkileyen En Önemli Unsurlardan Biridir. Title Anahtar Kelimeyi İçerecek

Title yani Başlık kısmı web sayfasının google’da görünen en büyük alanıdır. Yani en dikkat çeken arama kısmı burasıdır. Hem kullanıcı hem algoritmalar için bu alan içerisinde hedeflenen anahtar kelime bulunmalıdır. Bu alan yeni nesil yazılımlarda yeni bir ürün veya sayfa eklediğiniz zaman sayfa başlığı veya ürün başlığı kısmından otomatik olarak çekilmektedir. Daha gelişmiş yazılımlarda ise bu alanları manuel olarak da belirleyebilirsiniz.

Tavsiye: WordPress altyapısı kullananlar Yoast Seo veya All in One Seo eklentilerinin biri ile spesifik meta alanları aktif edebilirler.

 

9- Title Tıklanabilir ve Call To Action İfadeler İçermeli. (100% Orijinal , En İyi , 2020 gibi)

Google sıralamalarında tıklanma oranı oldukça önemlidir. Google için de en önemli kriterlerden birisidir. Tıklama oranını arttırmak için kullanıcıları doğru içeriğin sizin içeriğiniz olduğuna ikna etmeniz gerekmektedir. Bu yüzden harekete geçirici metinler kullanmanız gerekmektedir.

Yanlış Örnek: Edirne Tanıtımı

Doğru Örnek: Edirne Rehberi: Edirneye Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 20 Bilgi

 

 

10-URL Yani Kalıcı Bağlantı Kısa ve Anahtar Kelimeyi İçerecek

Title ve Description sınırlar çerçevesinde maksimum uzunlukta olmalıdır. Ancak url i sınırlar ve anahtar kelimeleri içerecek şekilde minimum kısalıkta yapmalısınız.

 

11- Meta Description 160-140  Karakter Arasında Olup. Anahtar Kelimemi İçerecektir.

Meta description hem sayfamızın arama motorlarına bildirirken hem de ziyaretçilerin tıklama oranını arttırırken bizim açımızdan önemli rol oynamaktadır. Çok uzun veya çok kısa açıklamalar yazmaktan çekinin. Anahtar kelime kesinlikle meta description içerisinde geçmelidir. Ayrıca kullanıcıları etkileyecek bir metin olmalıdır.

Eğer kullandığınız yazılım meta description özelliği sunmuyorsa aşağıdaki kodu < head > etiketleri arasına yerleştirebilirsiniz

<meta name="description" content="160-140 karakter arasında anahtar kelimeyi geçeren metin buraya yazılacaktır.">

12- Sayfamın İçeriği Özgün Olmalıdır. Kopya İçerik Tamamen Faydasızdır

Özgünlük Seo’nun olmazsa olmaz kriterleri arasında yer almaktadır. Hiç bir sayfadan içerik kopyalamayın. Bu içerik bir ürün sayfası bile olsa kendi kelimelerinizle veya müşterilerinizin en sık sorduğu sorularla bunları genişletebilirsiniz. Ayrıca özgünlük kadar ilgi çekicilik de önemlidir. Ziyaretçilerinize en kaliteli bilgiyi en sade dille vermeye çalışın.

 

13- İçeriğim İçerisinde Anahtar Kelimelerimin Varyasyonları Yer Almalıdır.

Bir çok seo puanlama sistemi ve seo uzmanı anahtar kelimenin kaç kez geçmesi gerektiğini ve yüzdesini hesaplamaktadır. Bu bir yol haritası çıkarmak için güzel olsa da önemli olan doğal ve ilgi çekici bir metindir. Bu yüzden içeriklerinizde anahtar kelimenizin çekimli halleri geçebilir ve bunlar genellikle bahsettiğim araçlar tarafından hesaplanmaz. Ancak Google bunları hesaplayabilmektedir. Bu yüzden doğallığı yakalamak için cümleleri bozmayın ve anahtar kelimeleri kullanın

Örnek:

Web Yazılımı , Web Sitesi , Web Siteleri , Web Uygulamaları , Web Tasarımı 

 

14- İçeriklerde 1 Adet H1  Olmak Şartıyla H2 H3 ve Diğer Başlık Elementleri Doğru Şekilde Kullanılmalı

H1 başlığı web sayfanızın manşetidir. Manşet önemlidir. Kullanıcının gözüne ilk çarpan alandır. Bu yüzden kesinlikle ilgi çekici olmalı ve metninizde ne anlatıldığını kısa ve öz bir şekilde içermelidir. Ayrıca anahtar kelimeyi de kesinlikle içermelidir. H1 başlığı doğası gereği üst kısımlarda olmalıdır. Ancak en üstte olmasına gerek yoktur. Sayfa ilk açıldığında görünür bir yerde olması yeterlidir.

Yanlış H1 Başlığı:  “Web Sitesi Tasarımı”

Doğru H1 Başlığı: “UX/UI Destekli Yeni Nesil Web Sitesi Tasarımı”

<h1>HTML'de H1 Etkiketi Bu Şekilde Kullanılır</h1>

15- HTML5 Kullanmak Seo İçin Avantajlıdır.

HTML 5 etiketleri sadece performans olarak değil aynı zamanda standartları gereği anlaşılması kolay etiketlerde olması sebebiyle arama motorlarının ilgisini çekmektedir. Bu yüzden içeriklerinizi ve tasarımlarınızı html5 etiketleri içerisinde kullanmalısınız.

16- HTML 5 Layout Elementlerini Kullanmalıyız. (<header> , <footer> , <nav>, <aside>)

HTML5 ve SEO arasındaki ilişki, HTML5’in arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve taranmasını sağlamasıdır. Örneğin, HTML5 sayfaları arama motorları tarafından daha kolay taranabilir hale gelir ve arama motorları tarafından daha iyi anlaşılır hale gelir. HTML5 ile birlikte, arama motorları artık JavaScript, Flash ve benzeri teknolojileri anlayabilir ve tarayabilir, bu da sayfanızın arama sonuçlarında daha iyi bir sıralamaya sahip olmasını sağlar.

Ayrıca, HTML5 ile birlikte, sayfanızın daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlanmasına yardımcı olur. Örneğin, HTML5 sayfaları cihazlar arasında daha iyi ölçeklenebilir hale gelir ve cihazlara göre daha iyi görüntülenir. Bu da sayfanızın arama sonuçlarında daha iyi bir sıralamaya sahip olmasını sağlar.

Sonuç olarak, HTML5 sayfaları arama motorları tarafından daha iyi anlaşılır ve taranır hale gelir ve bu da sayfanızın arama sonuçlarında daha iyi bir sıralamaya sahip olmasına yardımcı olur. Bu nedenle, HTML5 kullanımı SEO için önemlidir.

17- İçeriğimiz İçerisinde İçerik ile Alakalı Görseller Kullanılmalıdır.

18- Kullanılacak Görseller Özgün Olmalı ve Baştan Sıfırdan Tasarlanmalıdır.

19- Görsellerin İsimleri Kısa ve Anahtar Kelimeleri Geçirecek Şekilde Olmalıdır.

20- Görsellerde Reklam ve Promosyon İçeren Metin Olmamalıdır.

21- Görselleri Daha İyi Açıklayabilmek için Alt Etiketleri Anahtar Kelimeleri İçerecek Şekilde Kullanılmalıdır.

22-Google Analytics Kaydı Yapılmalıdır.

23-Favicon Kullanılmalıdır.

24-Google Search Console Kullanılmalıdır.

25-Google Search Console’a Sitemap Eklenmelidir.

26- Sitemap ve Robots.txt Doğru Bir Şekilde Hazırlanmalıdır.

27- Sitemap Dinamik ve XML Versiyonunda Olmalıdır.

28- İçerik için En İdeal Kelime Sayısı 1600-2400 Arasıdır.

29- İçerik İçerisinde Sayfa İçi ve Gerekliyse Sayfa dışı Bağlantılar Kullanılmalıdır.

30- Yorumlarda Kullanıcıların Paylaşacağı Bağlantılar nofollow Olarak Belirlenmelidir.

32- Sayfa Domain İsmi ile Alınabilecek Tüm Sosyal Ağlar Alınmalı ve Düzenli Paylaşımlar Yapılmalıdır.

33- Önemli İçerik Sayfaları Footer Bölümünde Sayfa içi Bağlantı Olarak Gösterilmelidir.

34- Güncel Sayfalar SEO için Avantajlıdır. Sayfaları ve Kategorileri Güncel Tutmalıyız.

35- Sayfalara Gelecek Yorumların ve Geri Bildirimlerin Sayısını Arttırmalıyız. İnsanları Yorum Yapmaya Teşvik Etmeliyiz.

36-Blog İçerikler ile Anahtar Kelimelerimizde Otoritemizi Arttırmalıyız. Blog İçerisinde Yazdığımız Yazıları Sosyal Medya Araçları ile Platformlar Üzerinde Paylaşmalıyız.

37- Sayfamızda Flash İçerikler Kullanmamalıyız.

38- Sayfamızda IFRAME İçeriklerden Uzak Durmalıyız.

39- Sayfamızdaki Metin İçerik Miktarını Arttırmalı . Kod Miktarını Azaltmalıyız.

40- Sayfamızdaki Görselleri Yeni Nesil Web Tarzı Formatlar ile Güncellemeliyiz.

41- İnsanların Sayfamıza Kendi Sayfalarında Link yani Bağlantı Sağlamasını Teşvik Etmeli, Buna Yönelik İçerikler Hazırlamalıyız.

42- Sayfamızın Mobil Uyumlu Olması Kritik Öneme Sahiptir. Arama Motorları Mobil Tasarıma Öncelik Vermektedir.

43- Sayfamızın Hem Mobil Hızına Hemde Masaüstü Cihaz Hızına Dikkat Etmeliyiz.

44- Sayfaların güncelliğini korumak için kategorile oluşturabiliriz. Kategorilerde birer urldir. Bu sayfalara meta içerikler girilmelidir.

45- Sosyal medya sayfalarından yaptığımız link paylaşımlarının bize katkısı vardır. Özellikle kendi ismimize ait sayfalardan linkli paylaşımlar yapabiliriz.

46-  Videolar gibi sayfada kalma süresini arttıran medya elemanları sayfamıza pozitif etki yaratacaktır. İzlenebilecek videolar ekleyebiliriz.

47- Whatsapp ve facebook paylaşım butonları sayfamızın popülaritesini arttıracaktır. Gerçekten paylaşılabilecek bir içeriğimiz varsa bunlarabu butonlar eklenmelidir.

48- Sayfa içerisindeki yazılar parçalanmalıdır. Parça parça okunan yazılar kullanıcıların ilgisini arttırır. Kullanıcının içeriği bulabilmesi için içerik navigasyonu kullanılabilir.

49- Meta içerikler url hariç zamanla değiştirilebilir. Bunun seo’ya bir zararı yoktur.

50- Nofollow backlink alırken sosyal medya sayfaları dofollow backlink alırken de sayfanızla içerik olarak yakın siteleri tercih edin.

51- Backlinklerinizi bir süreç içerisinde oluşturun. bir anda 100 backlink yerine 3 günde 1 backlink yılda 300 backlink gibi düşünebilirsiniz.

52- Backlinklerinizi verirken anahtar kelimeyi hep aynı kullanmayın varyasyonları kullanın. Ör: Uçak bileti uçak bileti fiyatları , uçak bileti satın al, uça bileti için tıklayınız gibi

53-En faydalı backlink tıklanan yani trafik yönlendiren backlinklerdir. bu tarz alanlar oluşturun.

54- Tanıtım yazısı alıyorsanız. Aynı yazıyı birden fazla yerde yazdırmayın.

55- Tanıtım yazılarını kalıcı olarak almaya çalışın. Backlinkler zaman ile değer kazanır.

56- Sektörel rakiplerden backlink almak imkansıza yakındır. Ancak arama sonucu rakiplerinizden backlink almaya çalışın.

57- Google a firmanızın ismi yazılınca ilk sayfada sadece sizin sayfalarınız çıkmalıdır.

Örnek:

1- Ana Sayfanız

2- Facebook sayfanız

3-Pinterest sayfanız

4…

….

..

58-Google haritalar hesabınız olsun

59- Youtube hesabınız google da isminiz yazıldığında görünür olsun.

60-Google’da sürekli arama yaparak kaçıncı sırada olduğunuzu kontrol etmeyin. Tıklanma oranınızı azaltıyor.

61- Sayfanızda pdf içerikler de paylaşın. Pdfler görsel değil yazı metodunda olsun.

62- Backlinkler kadar isminizin geçmesi de önemlidir. Sosyal medya paylaşımlarında isminizi geçirin.

63- Sosyal medya platformlarında kendinize özel hashtag i sık sık kullanın örnek #cagriyazilim

64- Bot trafiğin size bir faydası yoktur. Denemeyin.

65- Görünmeyen yazılar ve çok küçük boyutlu yazılar kullanmayın. Spam sebebidir.

66-Google sıralamda iyi yerde olan her sayfanıza bir alt sayfa oluşturun. Örneğin yazılım kursu kelimesinde sıralamanız varsa bunun altına php yazılım kursu , python yazılım kursu gibi yeni sayfalar oluşturun.

67- Her zaman daha hızlı bir sayfa yapmayı deneyin. Ancak kullanıcı deneyimini azaltmayın. Hız bir kullanıcı deneyimidir. Ancak tek faktör değildir. Dengeli çalışın.

68- Google algoritmalarını takip edin. Ancak mantığını yakalamaya çalışın.

69- Anahtar kelimenizi arttırın. Yıllık  en az 50% anahtar kelime içerik artışı hedefleyin.

70- Footer alanını zengin tutun özellikle popüler ve yeni anahtar kelimeler buralarda olsun.

71- Yorum kısımlarında yorum yapan kullanıcıya cevap geldiğinde email bildirim yollayın tekrar web sayfasına gelmesini sağlayın.

72- Slogan oluşturun sloganınız hem diğer web sayfalarında hemde sizin web sitenizde sık sık yer alsın.

73- Görselleri büyük boyutta upload edin ancak sayfada yayınlarken küçültün.

74- Lazy load kullanın.

75- Cache eklentilerini kullanın.

76- Gereksiz css ve js dosyalarını kaldırın.

77- Maksimum içerik minumum kod ile çalışın.

78- Backlinklerinizin bulunduğu sayfalarıda güncel tutmayı çalışın. Bu sayfalara Yorum yapmak buna yardımcı olabilir.

79- Yazılarınızın ve görsellerinizin çalınmasına engel olmaya çalışmayın. Bunların alınması size fayda sağlayacaktır.

80- Karşılıklı backlink alışverişi yapmayın.

81- Rakiplerinizin backlink aldığı yerlerin sizlerede faydası olabilir. Ama link çöplüklerine girmeyin.

82- Kaliteli firma rehberlerinden backlink alın. Buralara yorum yapılmasını da teşvik edin.

83- Kaliteli içeriklere link vermeleri koşuluyla yazıyı kendi sayfalarında paylaşabileceklerini söyleyin.

84- Başarılı bulduğunuz yorumları içerik içerisine taşıyın.

85- Facebook pixel veya analytics üzerinden buton dönüşümlerini hesaplayın. En verimli yerlere en ilgili linkleri ekleyin.

86- Sosyal medya linklerini yeni sayfada açması için kodlayın. Sayfamız açık kalsın.

87- AMP sayfalar haber siteleri ve içerik pazarlayan siteler içindir. Ancak etkili bir seo yöntemidir.

88- Eski yazılarınızı güncelleyin. Her yazı yıl içerisinde en az 1 kere güncellenmiş olsun.

89- Rakiplerinizi kontrol edin yenilikleri takip etmekten vazgeçmeyin.

90- Robots.txt dosyasından spam robotları engelleyin.

91- Başarılı URL leri değiştirmeyin. Değiştirirseniz kesinlikle 301 yönlendirmesi yapın.

92- Paket yazılımları sık sık günceleyin. Örnek WordPress

93- Farklı dilde sayfalarınız varsa bunlara topbarda veya footer’da link verin.

94-Medium kaliteli bir backlink kaynağıdır. Burada düzenli içerik yayınlayın. İsminizi web sayfası ismiyle aynı yapın.

95- Whois bilgilerini açık yapın.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
aykut
3 yıl önce

teskkuler hocam

yunus
3 yıl önce

hocam google cezaları ile ilgili neyapabiliriz. https://tavsanli.gen.tr ilk sıradaydı şun 80 küsur sırada ne cezası yedim bulamadım.bir türlü ilk sayfaya çıkamıyorum.Lütfen yardımcı olurmusunuz.

SEO Nasıl Öğrenilir
3 yıl önce

Gerçekten güzel içerik teşekkürler. Google’da seo uzmanı şeklinde bir arama yapıp bir reklama tıklayarak öğrenmeye çalışabilirsiniz. Ancak doğal sıralamada ilk sıralarda olan web siteleri reklam verenlere göre daha çok seo uzmanı olacaktır. Reklam uzmanı ile seo uzmanı ayrımını burada yapmamız oldukça önemli. Google’da seo nedir? Şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk birkaç web sitesini biraz incelemek her zaman faydalı olacaktır.